Bitcoin



Bitcoin

Bitcoin dünyanın her yerindeki herhangi birine anlık ödeme yapma imkanı veren merkezsizleştirilmiş bir dijital para birimidir. Bitcoin herhangi bir merkezi otoritenin bulunmadığı P2P teknolojisini kullanır; gönderi yönetimi ve para aktarımları kolektif bir ağda gerçekleşir.

Orijinal Bitcoin yazılımı Satoshi Nakamoto tarafından MIT lisansı altında çıkarılmıştır. Pek çok  türetilen veya sıfırdan oluşturulan yazılım açık kaynaklı lisans kodludur.

Bitcoin, Wei Dai tarafından 1998 yılında cypherpunkların mail grubunda kısmen tanımlanan dağıtık kripto para biriminin ilk başarılı uygulamasıdır. Paranın sosyoekonomik olarak ülkelerin mal ve hizmetlerin ücretlerinin ödenmesi ayrıca borçların geri ödenmesi için oluşturulmuş herhangi bir nesne olmasına veya herhangi bir çeşit kayıt olmasına  binaen Bitcoin merkezi otoritelere bağlı olmak yerine paranın oluşturulması ve kontrolünde kriptografinin kullanılması ilkesine göre tasarlanmıştır.

Bitcoin para benzeri araçların sahip olması beklenen tüm özelliklere sahiptir. Bitcoin taşınabilirdir, dayanıklıdır, bölünebilir, onaylanabilir, karşılığı vardır, sınırlı sayıdadır ve taklit edilmesi zordur.


Neden Bitcoin ?

Bitcoin  kullanıcılarına yasal sistemlerden bağımsız olarak  değere sahip olan parasal otonomi sağlayan P2P elektronik nakittir.  Bitcoin geleneksel  para birimlerinin en büyük kaynağına odaklanmaktadır; sistemin işleyebilmesi için gerekli güven. Gerekçeli güvenin kötü bir şey olduğu söylenemez ama güvenme sistemleri kırılgan, donuk ve masraflı kılmaktadır. Güven kayıpları sistemlerin göçmesine, eşitsizlik ve tekeller yaratan güven küratörlüğüne ve bunların istismar edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Kriptografinin kullanımı ile merkezsizleştirilmiş ağlar ve açık kaynak kodlu yazılımlar ile Bitcoin güven maliyetlerini minimize etmektedir.

Bitcoin gönderi işlemleri;
  • Bir izin almaya gerek yoktur ve sınırlar da yoktur. Dünyanın herhangi bir yerinde herhangi biri yazılımı indirebilir.
  • Kullanmak için herhangi bir kimlik belgesine ihtiyaç yoktur. Banka hesabı olmayan, gizliliğe önem veren, az gelişmiş finansal altyapısı olan yerlerde yaşayan kişiler tarafından bilgisayar veya cep telefonu ile kullanıma uygundur.
  • Sansürlenemez. Kimse gönderilen miktarı gizleyemez ve sistemdeki herkes bunu görür.
  • Bir kere kararlaştırıldıktan sonra geri çevrilemez ( tabi tüketici koruma halen mümkündür)
  • Yılın 365 günü 24 saat online ve müsaittir.


Bitcoin ayrıca bazılarının " Cebinizdeki İsviçre Banka Hesabı" olarak nitelediği bir tasarruf aracı olarak tanımlanabilir.

Tasarrufta kullanılan Bitcoinler:


  • Yenisi basılamaz veya değeri düşürülemez. Sadece 21 milyon adet Bitcoin dolaşıma girecek.
  • Saklama masrafı yoktur. Miktardan bağımsız olarak saklamak için fiziksel mekana ihtiyaç yoktur.
  • Korunması ve saklanması kolaydır. Şifrelenmiş bir harddiskte veya yedekleme kağıdında depolanabilir.
  • Doğrudan zimmetinizdedir ve sözleşmelerde karşı taraf riski yoktur. Bitcoininizin  kişisel anahtarını gizlerseniz ve gönderiler yeterli onay alırsa, sebep ne olursa olsun, her ne olursa olsun sizden kimse alamaz.




Bitcoin Hakkında Diğer Kaynaklar

  • Bitcoin Yasak Değişiklikler ve Temel Prensipler :  Bitcoin ruhu hakkında bilgi edinmek isteyenlerin okuması gereken bir makale. Bitcoin'de neler yasak? Nelerin değişmesi teklif dahi edilemez? Bitcoin ağında uyulması gereken temel kurallar nelerdir?
  • Bitcoin Efsaneleri : Bitcoin hakkında doğru sanılan yanlışlar, Bitcoin Efsaneleri hakkında bilgi edinmek isteyenlerin okuması gereken bir makale.







Yorumlar

  1. Bitcoin hakkında merak ettiğim pek çok konu var. Ufak bir yatırım yapmak istiyorum ama konu ile ilgilenen arkadaşlarım bitcoin treni çoktan kalktı; kimileri oturarak kimileri ayakta çok sayıda durak geçti ve sen treni çoktan kaçırdın diyerek moralimi bozdular.

    Elimden geldiği kadar yatırım yapmadan önce bitcoin hakkında bilgi toplamaya çalışırken bu sayfayı buldum.

    Oldukça detaylı bir kaynak oluşturmuşsunuz. Eminim pek çok acemi bitcoin heveslisi sitenizden yararlanacaktır.

    Kendi adıma size teşekkürlerimi iletiyorum.Site yeni galiba ve birkaç sayfa var ama bitcoinle ilgili bu kalitede içerikler oluşturmaya devam ederseniz pek çok kişi sitenizin müdavimi olacaktır.

    İyi akşamlar ve yeniden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla üzülmene gerek yok. Kaçan bitcoin treni yavaş yavaş kalktığı ilk istasyona doğru geri geri hızla gidiyor. Yani biraz daha beklersen keşke 5 sene önce alsaydım denilen fiyatlara alabileceksin üzülme.

      Sil
  2. Bitcoin'in mantığını anlayamıyorum. İnsanlar ortada olmayan (neredeyse yok kabul edilebilir) hayalleri satın alıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitcoin'in standart para birimlerinden aslında temel anlamıyla "para" kavramından bir farkı yok.

      Örneğin bundan binlerce yıl önce insanlar henüz avcı toplayıcıyken takasla ekonomi yürüyordu. Biri geyik avlıyordu. Öteki elma topluyordu. Bu ikisi birbirleri ile takas yapıyordu.

      Yerleşik hayata geçince ilk önce insanlar farklı metaları takasta ortak birim olarak kabul etmeye başladılar. Mesela bugün hemen hemen maddi değeri olmayan tuzu veya deniz kabuklarını para olarak kullanmaya başladılar. Onları o zamanlarda değerli kılan insanların ortak bir şekilde onları değerli kabul etmeleriydi.

      Daha sonra daha nadir bulunan metalleri takas aracı olarak kullanmaya başladılar. Ve günümüzde kullandığımız para kavramının temelleri atıldı. Altının da gerçekte faydası değeri ile doğru orantılı değil. Örneğin altından silahlar yapamayız ama silah yapımında kullanılan metallerden daha değerli kabul ederiz. Bunun mantıklı bir gerekçesi de var. Altın diğer metallere göre daha nadir bulunuyor ve aşınmıyor. Bugün binlerce sene önceden kalma altın sikkeler hala bulunabiliyor. Bu da onu ideal bir takas aracı yapıyor.

      Daha sonra devreye kağıt paralar giriyor. Başlangıçta bunların değeri belirli bir miktar altına sabitlense de sonrasında devletler altına dayalı olmayacak şekilde karşılıksız olarak para basmaya başlıyor ve insanlar paraya olan güvenlerini ekonomik krizlerle birlikte kaybediyorlar.

      Bugün elimizde tuttuğumuz kağıt paraların gerçekte altın olarak karşılığı yok. Herkes aynı anda bunları basan devlete iade etmek isteseler elde edebilecekleri miktarda mal veya hizmet yok.

      Bu da bizi bugüne ve kripto para kavramına taşıyor. Teoride elimizdeki kağıt paralar ne kadar güvenli ise kripto paralar da o kadar güvenli. Üstelik yine teoride kimse kafasına göre kripto para basamıyor ( Bu Bitcoin için geçerli).

      Sil
    2. Ripple'ın yaratıcısı 40 milyar dolarlık servete sahip olmuş. Teknolojik kalpazanlık. Biri 100 dolar basıp harcamaya kalksa hapse girer... Bunu internette yapınca devrim oluyor. Bitcoin kalpazanlık tüm bu kripto paralar sanal kalpazanlık.. Kimse çıkarı için yalan yere burada savunuculuğunu yapmasın.

      Sil
    3. Burada yapılan teknolojik atılımı kalpazanlık olarak nitelendirmek oldukça ağır bir itham olmuş.

      Ripple'ın mucidi bu paraları geliştirdiği hızlı para transfer yöntemi sayesinde kazandı.

      Satoshi Nakamoto'da yine geliştirdiği sistem ile belki de bir çağ açıp bir çağ kapattı.


      Biz henüz bu çağ değişim anında yaşadığımız için önemini kavramakta güçlük çeksek de Bitcoin kesinlikle muazzam bir devrim.

      Sil
    4. Allah aşkına ezberlenmiş klişelerle şu bitcoini övmeyin. Yok blockchain yok devrim...

      Hayatımızda ne değiştirdi ?? Nerde bu teknolojik atılım.

      Bitcoin saadet zinciridir. Bitcoin bildiğimiz ponzidir.


      Satın alanların hemen hemen tamamı fiyatı artsa da başka bir enayi gelip benden alsa diye düşünerek satın alıyor.

      Kimse milleti kandırmasın. Bak bugün 30 bin liraya düştü. Yakında 10 bine indiğinde görecem şu blokchaini

      Sil
    5. Vayy Fud yayıcılar çıkmış piyasaya

      Sil
    6. Fud ? Bence panik başladı.Bitcoin sanki can çekişiyor. Şu anda 28 bin TL

      Sil
    7. Yeniden dirildi...

      Sil
  3. 21500 dolar oldu...

    YanıtlaSil
  4. Gambling is on the rise in Las Vegas - MJH
    There is now a growing number of 과천 출장안마 gambling-related websites that provide 원주 출장안마 legal and secure gambling 경상남도 출장안마 experiences for 하남 출장안마 customers. A number of people 태백 출장샵

    YanıtlaSil
  5. Bilgiler için teşekkürler. Bitcoin Nedir

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POKEMON KOMPLO TEORİLERİ

Satoshi Nakamoto Tehlikesi

Ölü Coinler - Çöp Coinler