Bitcoin Pizza Günü - Tarihin En Pahalı Pizzası

Bitcoin Pizza Günü - Tarihin En Pahalı Pizzası

2010 yılında Laszlo Hanyecz adlı yazılımcı  10.000 bitcoin karşılığında birinin ona pizza gönderip gönderemeyeceğini, bitcointalk adlı foruma yazdı. Foruma attığı mesajda Laszlo şunları yazmıştı :
 "Bir çift pizza için 10.000 bitcoin ödeyeceğim…belki iki büyük pizza olursa ertesi güne de kalır. Sonradan kemirebilecek pizza kalması hoşuma gidiyor. Pizzayı kendiniz yaparak evime getirebilirsiniz veya bir pizzacıdan göndertebilirsiniz. Benim yapmak istediğim bitcoin karşılığında evime yemek getirterek yiyip mutlu olmak.
Soğan, biber, sosis, mantar,domates gibi şeyleri seviyorum. İşte standart malzemeler, ançüez veya benzeri şeyleri sevmiyorum. Ayrıca normal peynirli pizzaları da seviyorum, oldukça hesaplılar.
Şayet ilgileniyorsanız, beni haberdar edin ve bir anlaşma yapabiliriz.
Teşekkürler.”
Papa Jones Pizza’dan ona bir şekilde pizza yollayan herhangi birine 10.000 bitcoin vereceğini duyurdu. Ayrıca istediği pizzanın sucuk ve peperoni içermesi gerektiğini de özellikle belirtti.Bu mesajı attığında pizza için teklif ettiği 10.000 bitcoinin değeri yaklaşık 40 dolardı.
İlk birkaç gün mesajına cevap alamadı. Ama 4 gün sonra biri ona pizza yolladı ve Laszlo da 10.000 bitcoini transfer etti. Bu transferi yaptığını da bitcoin cüzdanının ekran görüntüleri ile ispatladı.
Laszlo’nun bu satın alması bitcoin camiasında büyük bir öneme sahip oldu. Çünkü tıpkı Laszlo’nun mesajında da yazdığı gibi; sanal dünyada üretilen sanal para birimi bitcoin ile gerçek dünyadan bir mal alımı yapılabilmişti.
Tabi Laszlo’nun pizzalara ödediği bitcoinlerin değeri  bugün itibariyle yaklaşık 75 milyon doları buldu. Fiyatların bu kadar artacağını tahmin edemezdi. Takip eden günlerde teklifini yineledi. Ve ona pizza yollayan olursa 10.000 bitcoin teklifinin hala geçerli olduğunu da ekledi. Ve 1 pizza daha aldı.
Bu işlemler bitcoin ticaretini başlattı. Pek çok bitcoin sahibi şayet Laszlo bu pizza alım satım işlemini gerçekleştirmese Bitcoin’in bu kadar popüler olamayacağını düşündüğü için Laszlo’nun Bitcoin ile pizza aldığı günü “Bitcoin Pizza Günü” ilan ettiler.
Almış olduğu pizzalarda tarihteki en pahalı pizzalar olarak ünlendi.

Yorumlar

  1. Konu hakkında bilgisi olmayanlar bu alışverişi ahmaklık veya daha iyi bir yorumla şansızlık olarak yorumlasa da; yapılan bu pizza alışverişinin bitcoin piyasasını ortalama tüketiciye tanıttığını düşünenler de var.

    Zaten adam foruma attığı ilk mesajda da bu niyetini belli ediyor. Evet dolu bitcoinim var ama bundan ekmek (abd olduğu için tabi ki pizza) çıkar mı diye kendi kendine mini bir deney yapıyor.

    Zaten bu alışverişi yapan yazılımcı da olaya herkesten fazla hakim. Bir bakıma bitcoin için kickstart veriyor.

    Saygı duyulası bir ticaret.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 pizzaya 75 milyon dolar veren adamın kalenderliğine saygı duyulur başka da bir şey yapılmaz :)

      Sil
    2. Ben bu adamla yıllar sonra yapılan bir röportajı okudum.

      Adam fazla umursamıyor gibi konuşmaya çalışıyordu.

      Bir tarafta da pizza siparişi verip dakika tutup 1 saniye geç gelse de bedavaya pizza yesem diyenler var.

      Hayat garip..

      Sil
    3. Bugün o iki pizza 80 milyon dolar.

      10000 bitcoin ile o alışverişi bugün gerçekleştirmek istese ; örneğin Dominos pizza 2 li ortaboy extravaganza 30 lira haydi diyelim 10 dolar olsun; 8 milyon tane 2li ortaboy pizza menü alabilirdi.

      Ünlü markalardan birinin franchiseını alsa 250 bin dolarda 320 şube açıp pizza imparatorluğu kurabilirdi...

      Hesaplaması çok eğlenceli ...

      Sil
    4. O iki pizza bugün 90 milyon $

      Sil
    5. 100 milyon $

      Sil
    6. Pizzalar şu an promosyonlu. Bir tane fiyatına 3 tane . Bitcoin 10k

      Sil
  2. pizzalar bügün 190 milyon dolar :)

    YanıtlaSil
  3. O pizzalar şimdi 400 milyon dolar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POKEMON KOMPLO TEORİLERİ

Satoshi Nakamoto Tehlikesi

Ölü Coinler - Çöp Coinler