Bitcoin Balonu - Bir balonun dört göstergesi

Bitcoin Balonu


Balonlar ve çılgınlıklar daima ilgimi çekmiştir. Tahmin edilmeleri zordur ama yerini belirlemek gerçek zamanlı olarak kolaydır.

Bitcoin ve kripto para çılgınlığı bize bunu anımsatmaktadır. Şayet bir balon varsa, ki olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum, bazı şeyler değişecek.

Investment News yazarı John Waggoner geçenlerde çılgınlıkların ve bitcoin ile alakalarının anlatıldığı algı açıcı bir makale yayınladı.

Waggoner'a göre yatıtım yaparken dikkate alınması gereken dört önemli husus şunlar: 

Fiyat artışının derecesi ve hızı:  " Bitcoin fiyatı coindesk.com verilerine göre geçen hafta sabah 1000 dolarken 11,343 dolara ulaştı ve bu makale yazılırken 9,926 dolara indir. Kripto para seneye 968 dolarla başlamıştı"

Buna karşılık " 1980 altın balonu sırasında  sarı metalin ons fiyatı 2 Ocak 1980'de 559,50 dolardan 21 ocak 1980'de 850 dolara fırlamıştı. Bitcoin çılgınlığı ile kıyaslandığında altın çılgınlığı oldukça ihtiyatlı kalmaktadır.

Not : Waggoner bu makaleyi yazdığından beri Bitcoin fiyatı 20,000 dolarlık tarihi rekorunu kırdı ve sonrasında da inanılmaz bir oranda düşerek 11,500 dolar seviyelerine indi.

Türev piyasaların Bitcoin'e girmesi: " Lale Çılgınlığı sırasında, tacirler vadeli opsiyon işlemlerinin ilkel bir türünü geliştirmişlerdi ve bu şekilde ekim zamanı dışında da lale soğanlarını alıp satabiliyorlardı"

Kurumsal ticari platform LedgerX geçen ay Bitcoin işlemlerine başladı ve CBOE ile Chicago Borsası da gelecek ay başlamayı planlıyorlar.

Warren Buffett'ın türev piyasalar hakkında söylediklerini hatırlıyor musunuz? Buffett türev piyasalar için  " kitle imha için finansal silahlar" tabirini kullanmıştı. Türev araçları güvenlik dezavantajına karşı tedbir amaçlı kullanabilirseniz de , kolaylıkla piyasayı spekülasyon amacıyla pompalayabilirsiniz de. Ve ticaret iki şekilde de yürür.

Daha fazla yatırım fonu geliyor.  Wall Street satıp yeni ücret ve komisyon elde edebilecekleri yeni ürünleri çok sever. Fon ücretlerinin dipte olduğu bir dönemde yeni araçlar ile milyarlar götürmeye hazırlanıyorlar.

Bu her zaman iyi bir şey olmayabilir, milyonlarca yatırımcı akın edecek ve riskleri gözardı edecekler. 1990'larda ki teknoloji hisselerini hatırlayın. Pek çok insan tepe noktadan girmişti ve mahvolmuşlardı.

" Bitcoin Yatırım Ortaklığı'nın (GBTC) ki genellikle bitcoinlerini %40 yukarıdan satar ve  ayrıca çeşitli başka başvuruları da muhafaza eder ve sonra halka arz eder. ProShares biri ayı biri boğa olmak üzere Eylül'de iki fon kaydetti. VanEck ve Winklevoss biraderler  ETF'ler için Bitcoin başvurusunda bulundu ama SEC tarafından püskürtüldü.  Bitcoin vadeli sözleşmelerin yaratılması, bitcoin ETF'lerinin geleceğini berraklaştırabilir." 

Kıtlık iyi olduğu bir konu.  Bunun ne olduğunu bilmiyorum ama, ne zaman "limitli değerler" tabiri kullanılsa insanlar çılgına dönüyor. Bunun oyuncak bebek veya Leonardo tablosu olması fark etmiyor. Nadir olanın en yüksek fiyata sahip olması gerektiğini düşünüyoruz.

"İnsanları çeken bir konu da nadirlik. Bitcoinler yaklaşık 21 milyon adet üretilecek şekilde tasarlandı. Ama bunun dışında 100 başka kripto para da var. Bunlardan Centra Token gibi bazıları boksör Floyd Mayweather ve rapçi DJ Khaled gibi ünlülerden destek gördü. Centra'nın başlangıç coin arzı 30 milyon dolarla başladı.

Peki talebin fazla olmasının mantıksız olduğu balon faktörlerine ne demeli? Temel ölçümler genellikle göz ardı ediliyor.

" Tanımlanmamış hali ile balon tabiri bir yatırım aracının temeli olmayacak şekilde değer kazanması olarak tanımlanabilir" yazmıştı Waggoner. " Talihsiz olan bu tanımın önemi sonradan anlaşılır."

Peki kripto paraların temelleri nelerdir? Bu işin ücret/kazanç, ücret/satış oranları gibi verileri bir kitabı da olmadığı için mevcut değil.Hangi değerlendirme kriterlerinin kullanılabileceğinden emin değilim. Bir sanal para birimi bilgisayarlar ile üretilir. Onların değerini destekleyecek bir kazanç veya geliri yoktur.

Peki Bitcoin ve diğer kripto paraların fiyatı neden önemli? Neticesinde Bitcoin'in 18,000 doları geçtiğinin farkında mıyız? Karşılaştırmak gerekirse Amazon hisseleri hisse başı 1,100 dolar ve Apple 170 dolar ve market büyüklüğü de toplam 1 trilyon dolar.

Fiyata odaklanmaktansa, bir balonu oluşturan şey istikameti ve volatilitesidir. Bitcoin kısa geçmişinde %80 'den fazla değer kaybettiği zamanlar oldu. Opsiyonlar ve vadeli işlem sözleşmelerinde de işlem görmeye başlamasıyla volatilitesini kaybedebilir. Henüz çok erken bunu söylemek için.

Kripto paralara ne olursa olsun, asla "artık devir değişti" söylemine inanmayın. Öyle değil, ama buna inandırılmaya çalışılan kitleler ki bizi de kapsıyor ne zaman geleceklerini bilmedikleri şiddetli yumruğa hazır olmalılar.

Kaynak: Forbes dergisinde yer alan makaleden tercüme edilmiştir.

Yorumlar

  1. Makaleyi yazan kişi büyük olasılıkla 2009-2010 yıllarında Bitcoin'den haberdar olmuş ama almamış bir kişi ...

    Bitcoin fiyatları 100 bin dolarada çıksa 100 dolara da inse kesinlikle balon değil bence. Sadece volatil bir yatırım aracı.



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Volatil olduğu muhakkak. 1 ay önce 80 bin lira veren adamın bugün 30 bin lirası var.

      Asıl sorun bence şu.Bitcoin bir yatırım aracı değil. Çünkü ortada yatırım yapılacak bir mal veya hizmet yok

      Sil
  2. Birileri fena tezgah kurmuş...Resmen düşürmeye çalışılıyor...Hürriyet haberi garip..

    http://www.hurriyet.com.tr/bitcoin-bombasi-patliyor-mu-sorusturma-baslatildi-40716470

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmen dumplıyorlar.

      Sil
    2. Tezgah falan yok.Bitcoin geçen sene bu zamanlar sadece 1000 küsur dolardı. Ne oldu da 2017 sonlarında 19 bin doları gördü?

      Piyasa büyüklüğü 300 milyar doları geçmişti.

      Balon mu değil mi bilemem. Neticede Bitcoin bir fikir. Bu fikrin mutlaka maddi bir karşılığı da var. Ama herhangi bir üretim yok. Ortada bir mal/ürün yok. Bunlar da gerçekler.

      Hatta gereksiz lüzumsuz ve de amaçsız (Tabi yüzbinlerce bitcoin madencisi bilmeden Sha256 şifrelerini birileri için ve bir amava yönelik olarak farkında olmadan kullanılıyor olabilir) ve hatta zararlı olduğu bile söylenebilir.

      Balon olma olasılığı çok yüksek...

      Sil
    3. Bitcoin ne zaman düşse bu balon muhabbetleri başlıyor.

      Sil
    4. Shitcoinbitcoin2 Şubat 2018 14:58

      Bitcoin bitiyor...

      Sil
    5. R3smen can çekişiyor Bitcoin. 5 bin doları görürse ki hodlcılar bundan korkuyor; borsalar kan gölüne döner alt üst kalmaz...

      Sil
    6. Satacak yeni kerizler gelmezse 1000 dolara da iner.

      Herkesin amacı 1 e alıp 10 a satmak. Yalnız insanlar ne kadar keriz yerine konulsa da kimse o kadar keriz değil.


      Ne zannediliyordu ki ? 1000 lira yatırıp lamborghini mi alacaktınız?

      Bitcoini ilk alan güzel insanlar Lamborghinilerine binip gittiler;

      biz de Bitcoinin tavanına alt coinin shitine kaldık. Cümleten geçmiş olsun arkadaşlar.

      Sil
    7. Kıytıruk Çin ve Hindistan iki üç yasaklama haberi yayınladı Bitcoin bu hale geldi.


      Abd Rusya İngiltere Fransa yasaklasa mesela ? Görecem o zaman V for Vandetta yatırımcı ağızlarınızı... Devletleri devreden çıkartıp zengin olma hayali kuran anarşistler..

      Sizlere laflar hazırladım:

      Yahu daha devletin bankasına gidip borsa şirketlerine köle gibi elinizde ispat kağıtları olmadan alım satım yapamıyorsunuz ... siz mi merkeziyetsiz ve devletlerüstü olacaksınız.


      Dünyaya posta koyma hayali kuran liseli ergen gibi davranırsanız bitcoin altcoin diip size koyarlar böyle..


      Vadeli hesaptan fazlası sizi bozar...

      Sil
    8. 3 ay sonra ah zamanında alsaydık şimdi artık alınmaz bitcoin diyenlerden olacaksın

      Sil
  3. Bitcoin balonu spekülatif bir başlık olmuş. Balon olması için bu göstergeler yetersiz.çünkü sadece 1 sene önce 900 dolar olan bitcoin 20 binden 6 bine indi diye bitcoin balonu; bitcoin patladı yorumları artmaya başladı.

    Aralıkta alan acemi yatırımcılara tabi ki geçmiş olsun. Beklemeleri gerekecek .Ama değerinin düşmesi bitcoinin balon olduğunu kesinlikle göstermez.bilakis bu düşüş daha sağlıklı ve sürdürülebilir bitcoin için önemli bir olay.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POKEMON KOMPLO TEORİLERİ

Satoshi Nakamoto Tehlikesi

Ölü Coinler - Çöp Coinler