Bitcoin Efsaneleri

Bitcoin Efsaneleri 

Bu makalede Bitcoin ile ilgili yaygın mitler, Bitcoin hakkında oluşturulan yanlış söylentiler ve Bitcoin efsaneleri yer almaktadır.


1) Bitcoin de aynı diğer dijital para birimleri gibi, Bitcoin'in getirdiği bir yenilik yok.


Neredeyse tüm diğer dijital para birimleri merkezi olarak kontrol edilmektedir. Bu da şunlara yol açmaktadır: 

  • Kontrol edenlerin keyfine göre basılabilirler.
  • Kontrol merkezine yapılacak bir saldırı ile yok edilebilirler.
  • Kontrol edenler tarafından değişik kurallar empoze edilebilir.
Merkeziyetsiz olduğu için Bitcoin tüm bu sorunlara çözüm sağlamaktadır.

2) Bitcoin fiat para birimleri (kanunname para birimleri) ve/veya altının çözemediği sorunlara çözüm sunmaz.


Altından farklı olarak Bitcoinler;
  • Kolayca gönderilebilir.
  • Güvenliği kolaydır.
  • Kolayca doğrulanabilir.
  • Kolayca tanelenebilir.

Fiat para birimlerinden farklı olarak Bitcoinler;
  • Tahmin edilebilirdir ve limitli arz mevcuttur.
  • Merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmemektedir (FED gibi ...).
  • Borç tabanlı değildir.
Elektronik fiat para birimi sistemlerinden farklı olarak Bitcoinler;

  • Anonimdir.
  • Dondurulamazlar.
  • Daha hızlı gönderilirler.
  • Gönderme ücreti daha düşüktür.

3) Bitcoin madencileri , geliştiricileri veya başka klikler Bitcoin'in özelliklerini kendilerine kar sağlamak amacıyla değiştirebilirler.


Bitcoin'in özellikleri Bitcoin piyasasındaki kullanıcılar full node cüzdanlar kullandıkları sürece  kurallara aykırı olarak değiştirilemez. İşlemler hash gücü sahibi madencilerin %50'den fazlasının  ortak hareket etmesi dışında geri döndürülemez ve sansür uygulanamaz durumdadır ve işlemler için uygun sayıda onay gerekmektedir.

Bitcoin'in paradan iyi olmasının devam edebilmesi için bazı gereklikler vardır, örneğin:

1. Kimse yokluktan para oluşturmamıştır ( madenciler istisna olmak üzere ve sadece belirli bir program doğrultusunda olacak şekilde).

2. Kimse özel anahtarını bilmeden coin harcamamıştır.

3. Kimse bir coini iki kere harcamamıştır.

4. Kimse sistemin çalışmasını sağlayan kuralları zorlamamıştır ( zorluk, iş kanıtıi Dos koruması vb.)

Bu kurallar Bitcoin'i tanımlar. Full node Bitcoin kurallarını doğrulayan bir yazılımdır.  Bu kurallara uymayan herhangi bir gönderi bir kuyumcunun sahte altını reddetmesi gibi reddedilecektir.

Full node cüzdanlar özellikle orta ve üzeri seviyedeki Bitcoin kullanıcıları ile Bitcoin işlerinde kullanılmalıdır. Bu şekilde gayrimeşru yollardan Bitcoin oluşturmak isteyenler ticaret yapmak istediklerinde reddedilirler. Bu arada web cüzdanlarının full node cüzdanlar kadar güvenli olmadığını da belirtmek uygun olur. SPV cüzdanlar körü körüne madencilere güvenirler (Şayet madencilerin %51 i sonsuz coin üretirse ve bunları harcarsa SPV cüzdan sahipleri mutlu bir şekilde sahte bitcoinleri kabul ederler). Web cüzdanları körü körüne web sunucusu ne gösteriyorsa ona güvenir.

Madenciler çoklu gönderi geçmişlerinden uygun olanı seçmelidirler.  %50'den fazla madenci gücünün koalisyonu (bu oldukça büyük masraf demektir) ödeme geçmişini yeniden yazabilirler. Bundan dolayı madencilerin merkeziyetsizliklerini koruması  işlemlerin geri döndürülemezliğini sağlamak açısından önemlidir. Madenciler maden kazımı esnasında elektrik harcarlar  ve elde ettikleri bitcoinleri harcamalarında kullanmak için kullanabilirler. Bu da madencileri Bitcoin ekonomisine bağımlı kılar ve ayrıca full nodelar tarafından kabul edilen onaylanmış blokları kazarak ödemede kabul edilecek Bitcoin elde etmeye uğraşırlar.

Komunitedeki etkili figürler ( geliştiriciler, politikacılar veya yatırımcılar)  nufuzlarını kullanarak insanları kendileri tarafından gayrimeşru yollardan değiştirilmiş full node yazılımlarını kullanmaya ikna edilebilirler. Bu karşıt argümanlar medyada, internet forumlarında ve chat odalarında yer alabildiği sürece gerçekleşemez. Pek çok Bitcoin kullanıcısı Bitcoin forumlarını takip etmez hatta çoğu İngilizce bile konuşmaz. Tüm alternatif yazılım kullanım başvuruları kullanıcıların onayı ile değişiklik yapıp yapmadıklarına bakılarak kontrol edilmelidir. Full node yazılım daima açık kaynak kodlu olmalıdır ve programcılar değişiklikleri kendileri inceleyebilmelidirler. Koordinasyon sorunu nedeniyle genellikle statükonun korunması teşvik edilmelidir.

Konu hakkında Full Node Ekonomik Güç makalesini okuyabilirsiniz.

4) Bitcoin işlemci gücü ile desteklenmektedir.


Bitcoin işlemci gücü ile desteklenmektedir demek doğru olmaz.  Bir para birimi birşey ile destekleniyor dendiği zaman  bir merkezi parti tarafından belirli bir değişim oranı ile o destek ile değişim yapılabileceği kastedilmektedir. Bitcoinler oluşumunda kullanılan işlemci gücü ile değiştirilemezler. Bitcoin hiçbir şey tarafından desteklenmemektedir. Kendi kendine bir para birimidir. Altının hiçbir şey tarafından desteklenmiyor oluşuna benzer şekişde Bitcoin'de hiçbir şey tarafından desteklenmemektedir.

Bitcoin para birimi işlemci gücü ve blockchain entegrasyonu  ile oluşturulan ve ağda bulunan güçlü hesaplama nodları ile saldırılardan korunan bir para birimidir.


5) Bitcoin değersiz çünkü hiçbir şey tarafından desteklenmiyor.


Biri de altının hiçbir şey tarafından desteklenmediği için değersiz olduğunu iddia edebilir. Bitcoin kişiler tarafından sunjektif olarak değerlendirilir ve bu değerleme sistem tasarlanırken oluşturulan Bitcoin özelliklerine bağlıdır. Bu da şahısların Bitcoin için veya Bitcoin kullanarak takas yapması ile ispatlanmıştır.Konu hakkında detaylı bilgi için Subjektif Değer Teorisi makalesini öneriririz.

6)  Bitcoin'in değeri kullanılan elektrik miktarına ve maden kazılırken kullanılan hesaplama gücüne bağlıdır.


Bu yargı emek-değer teorisini Bitcoin'e uygulamak için kullanılsa da yanlıştır. Birşey oluşturulurken  X kaynağının kullanılması oluşan ürünün X değerinde olmasını gerektirmez. Değeri oluşturduğu faydaya elde edilen çıkara bağlı olarak daha fazla ya da az olabilir. 

Aslında nedensellik bunun tam tersidir ( bu genel olarak emek-değer teorisini de kapsamaktadır).  Bitcoin'i madenden kazmanın değeri ne kadar ettiklerine bağlıdır. Şayet Bitcoin fiyatı artarsa daha çok insan madencilik yapar (çünkü madencilik karlı olur), bu seferde zorluk artar ve madenciliğin maliyeti artar. Bitcoin'in değeri düşerse bunun tersi olur. Bunlarda madenciliğin maliyeti ile üretilen Bitcoin arasında bir denge meydana getirir.

7)  Bitcoin'in gerçek değeri yoktur ( değeri olan kimi şeylerden farklı olarak)


Bu kesinlikle doğru değildir. Her Bitcoin sahibine global ağda blockchain olarak bilinen sistemde alım satım yapma imkanı vermektedir. Bu kadar yayılmış başla bir veri saklama modeli yoktur.2013 Aralık ayında bitcoin bu şekilde 10 dakika içinde 0.001 BTC karşılığında 1000 transfer kapasitesine erişmiştir. Bu mesaj kapasitesi sahiplik de içerdiğinden bir değeri vardır. Noter ücreti gibi düşünülürse bu Bitcoin'in değerinin 10000 dolar civarında olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Başka somut emtialar gerçek değer sahip olsalar da bu değer ticari değerlerinden azdır. Örneğin altını düşünün, şayet enflasyon koruma aracı olarak değilde endüstriyel amaçlarla kullanılıyor olsaydı değeri daha az olacaktı.

Her halükarda, bölünebilirlik, takas edilebilirlik, nadirlik, dayanıklılık gibi özelliklere sahip olmasından dolayı tarihsel olarak gerçek değeri olsa dahi bunlar kesinlikle ön koşul değildir. Bu şekilde bakıldığında Bitcoin'in gerçek değeri olmadığı iddia edilse de diğer menkullerden daha işlevsel olarak bu düşünce çürümektedir.

Başka bir düşünceye göre Bitcoin'in tek başına değerinden ziyade Bitcoin global ağının değerini dikkate almalıyız. Bir telefonun değeri bağlı olduğu ağdan elde edilmektedir. Şayet telefon ağı olmasaydı bir telefon işe yaramaz olurdu. Buna benzer şekilde bir bitcoinin değeri global ağda satıcıların ve alıcıların değiş tokuş aracı olarak kullanmalarına ve cüzdanlarında Bitcoin saklamalarına bağlıdır. Telefonun bir ağda ses iletimi için gerekli olması gibi Bitcoin'de ağda ekonomik bilgileri aktarmak için gereklidir.

Özetlemek gerekirse değer arz-talep doğrultusunda insanların vermek istedikleri fiyata göre belirlenmektedir.


8) Bitcoin Yasadışıdır


Mart 2013 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Finansal Suçlarla Mücadele Birimi "merkeziyetsiz sanal para birimleri " için, aslında Bitcoin için yeni tüzükler oluşturdu. Bu tüzüklere göre " sanal para birimi kullanan biri MSB (Para Hizmetler ve İşler) olmadığı için FinCEN regülasyonlarına tabi değildir ve bundan dolayı MSB kaydı ile ilişkisi yoktur ve regülasyonları korumasına veya kaydetmesine gerek yoktur. Madencilerin kendi kişise kullanımları için maden kazarken  MSB veya Para Aktarıcı olarak kaydolmalarına gerek yoktur.

Genellikle resmi olarak devletler tarafından desteklenmeyen para birimleri mevcuttur.  Bir para birimi özünde hesaplamaya elverişli bir birimden fazlası değildir. Ulusal yasalar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebileceği için, kendi ülkenizin dijital para birimleri hakkındaki mevzuatlarını incelemelisiniz.

Yorumlar

  1. Güzel bir makale olmuş.

    YanıtlaSil
  2. “While we understand and appreciate the will by variety of the} tribes to extend online gaming past their reservation boundaries, a clear legal path doesn't exist for the governor to grant such a broad enlargement of gaming," Burgum mentioned in a statement. The first spots to make use of Brett will consist of two 30-second TV adverts promoting the slot video games Spin Til you Win and Prize 온라인 카지노 Pinball Jackpot. The adverts characteristic Brett singing his personal model of I Want It That Way by The Backstreet Boys. Radio and digital out-of-home adverts and sponsorship idents will assist the TV adverts, together with social content material and digital exercise. Unless you might be} each an experienced drinker and an experienced gambler, you are not certainly one of these folks.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

POKEMON KOMPLO TEORİLERİ

Satoshi Nakamoto Tehlikesi

Ölü Coinler - Çöp Coinler